Onzen Hof

Welkom in Onzen Hof

Waar is Onzen Hof?

Onzen Hof bevindt zich aan de Sint-Barbarastraat tussen huisnummer 83 en de Sint-Barbarakapel.
Het is een lang, smal toelopend stuk grond; links ervan loopt een smalle gracht, rechts ervan is een grote notenboomgaard.

Google maps foto situering onzen hof

Wat is Onzen Hof?

Dit terrein van 35 are werd begin 2020 gekocht door een Kumtichs echtpaar, dat het in samenwerking met het Kumtichcomité wil openstellen voor de gemeenschap als een (bescheiden) soort ecologisch miniparkje. De bedoeling is dat het terrein aangeplant wordt met veel groen: niet alleen bomen, struiken en planten, maar ook fruitbomen en bessenstruiken waar iedereen van kan plukken. Er komen bankjes en picknicktafels, bijenhotels, een kruidenspiraal, een buitenklas … Inwoners van Kumtich kunnen elkaar hier ontmoeten en passanten kunnen er verpozen.

onzen hof impressie schets

Waarom doen we dit?

We zien Onzen Hof als een plek van verbinding, niet alleen met de natuur, maar ook met elkaar. Niet alleen voor, maar ook door de inwoners. Iedereen kan er gebruik van maken, er genieten van de natuur en (het uitzicht op) de mooie omgeving.
In Kumtich hebben veel mensen wel een eigen tuin, maar niet iedereen. Voor de mensen zonder tuin is dit een groene oase waar ze altijd terechtkunnen. Maar ook voor de mensen met een eigen tuin is dit een ideale plaats om andere inwoners te leren kennen, wat op te steken over de natuur (bijvoorbeeld via allerlei activiteiten, zie hieronder), gezellig te picknicken of gewoon even uit te rusten tijdens een wandeling …

Handen uit de mouwen!

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland of kortweg RLZH (https://www.rlzh.be/rlzh/home) heeft ons geholpen bij de voorbereiding en de uitwerking van de plannen en zal ons dit najaar ondersteunen bij de aanplant van bomen en struiken op het terrein.

Verder is er een werkgroep met een 18-tal enthousiaste mensen die helpen bij de aanleg en het onderhoud van Onzen Hof. Wil je ook lid worden van de werkgroep of gewoon af en toe een handje toesteken? Dan ben je natuurlijk van harte welkom! Neem dus gerust contact met ons op als je interesse hebt.

Overzicht en planning van de werken

In maart hebben we het eerste deel van de takkenril aangelegd een de rechterkant.

In april 2021 werd het terrein omgeploegd en ingezaaid met een gras-klavermengeling en links werd ook een strook met wilde bloemen ingezaaid. Het heeft even geduurd, maar het gras en de bloemen zijn uiteindelijk prachtig uitgekomen.

In juni 2021 werd de kruidenspiraal aangelegd en de eerste picknicktafel geplaatst. Er volgen binnenkort nog enkele picknicktafels en bankjes.

In juli 2021 zijn we begonnen met het maaien, zodat de gras-klavermat nog mooier en steviger wordt. Dat gebeurt volledig met de zeis. De bloemenstrook blijft uiteraard nog een tijdje staan.

Binnenkort maken we ook een “buitenklas” en dit najaar (vermoedelijk november) worden de houtkanten, fruitbomen en bessenstruiken geplant. Vooraan komt ook een haag en aan de straatkant wordt nog een fietsenstalling voorzien.

Reglement

Onzen Hof staat open voor iedereen, maar je kunt er natuurlijk niet zomaar alles doen. We willen graag dat het er mooi en proper blijft, dat het er rustig is en dat iedereen de natuur respecteert. Daarom hebben we een reglement opgesteld.

Activiteiten

Het is de bedoeling om af en toe een activiteit te organiseren, bijvoorbeeld een workshop over fruitbomen snoeien, bijenhotels maken, composteren, werken met de zeis …
Als er iets te doen is, vind je dat onder de Home pagina, en onder de rubriek Evenementen. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten!
Heb je zelf een voorstel voor een workshop of een of andere activiteit? Neem dan gerust contact met ons op, dan bespreken we wat er mogelijk is.

Dankwoord

Langs deze weg willen we de volgende mensen nog eens extra bedanken voor hun inzet en ondersteuning:
Joachim Lambrechts (Regionaal Landschap Zuid-Hageland)
Ann Beelen en Dirk Es (Horta Kumtich)
Peter Demeulemeester
Daniël Pittomvils
Pascale Bolle (Beneo)
Johan Robert, Geert Delattin en Davy Segers (PISO, afdeling houtbewerking)
Lucrèce Roegiers, Piet Anrijs en Frank Anrijs (Yggdrasil)
Enzo Billet (Tuinen Billet)

Contact

Voor vragen, ideeën en opmerkingen kun je steeds terecht bij de coördinator van de werkgroep:

Berty Goudriaan
Sint-Barbarastraat 41
0479/22 85 58
berty.goudriaan@telenet.be

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.