Mooimakers

Welkom bij de mooimakers!

Wie zijn we?

Wij zijn een groepje mensen uit Kumtich die het niet kunnen aanzien dat er overal in en rond ons dorp zwerfvuil ligt. En we willen daar heel concreet iets aan doen. Onze werkgroep wordt ondersteund door Mooimakers (OVAM) en de dienst Leefmilieu & Natuur (stad Tienen).

Wat doen we?

• Zwerfvuil opruimen

We doen dit meestal individueel, maar soms ook in groep, zoals bij de Grote Lenteschoonmaak of op de World Cleanup Day. Hiervoor gebruiken we speciale zakken, grijpers en handschoenen.
We melden onze schoonmaakactiviteiten steeds via een online formulier, zodat de andere leden ook direct kunnen zien welke zones dringend aan schoonmaak toe zijn, en welke niet of in mindere mate.

• Sensibiliseren

Nog belangrijker dan zwerfvuil opruimen, is zwerfvuil voorkomen. Helaas is dat ook veel moeilijker. We moeten namelijk proberen de mentaliteit te veranderen, en ervoor zorgen dat de mensen hun vuil niet meer op straat of in het veld gooien, maar in de vuilbak doen of terug mee naar huis nemen.

Wat is zwerfvuil?

Er zijn minstens drie soorten zwerfvuil:

  1. Accidenteel zwerfvuil: belandt per ongeluk op de weg. Bijvoorbeeld: onderdelen van auto’s al dan niet na een aanrijding (stukken rubber, spiegel, velgen …), materiaal dat van voertuigen valt (verpakkingsmateriaal, touwen, plastic …).
  2. Recreatief zwerfvuil: wordt (achteloos) weggeworpen na consumptie, denk maar aan blikjes, flesjes, verpakkingen van koekjes en snoep, sigarettenpeuken…
  3. Crimineel zwerfvuil of sluikstort: wordt bewust gedeponeerd om ‘ervan af te zijn’. Het gaat dan vaak om grotere voorwerpen (meubelstukken, volle vuilzakken), maar ook om plastic zakken met volle hondenpoepzakjes of pampers, leeggemaakte asbakken enz.

Waarom ruimen we zwerfvuil op?

“Dat heeft toch allemaal geen zin. Je raapt het nu op en morgen ligt het er weer. Bovendien is het de taak van de overheid om de wegen schoon te houden.”
Het is begrijpelijk dat sommige mensen zo denken, maar er is toch veel tegen in te brengen.

Het accidentele zwerfvuil zal er altijd zijn. Het andere zwerfvuil en sluikstort zou in de toekomst door een nieuwe mentaliteit vermeden moeten worden. Maar intussen ligt het er wel en het heeft kwalijke gevolgen: niet alleen is het gewoon vies om zien, het is ook erg schadelijk voor mens, dier en natuur. Jaarlijks komen bijvoorbeeld in België alleen al enkele honderden runderen om door interne bloedingen nadat ze voeding gekregen hebben met blikresten erin. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen kleinere dieren die ziek worden, afzien en sterven door de rommel die ze binnenkrijgen. Of over de tonnen plastic die onze bodem voor duizenden jaren vervuilen …

En dan is er nog iets. Zwerfvuil rapen op zich kan anderen ook inspireren om zelf hun omgeving proper te houden doordat ze beseffen dat er mensen zijn die (vrijwillig!) hun vuiligheid oprapen.

Kinderen welkom!

“Mijn kinderen moeten het vuil van een ander niet gaan oprapen” is een veel gehoorde reactie. Begrijpelijk, maar tegelijk erg jammer, want het is net heel belangrijk dat kinderen het probleem wél aan den lijve ondervinden. Als ze geleerd hebben hoe groot het probleem is, en als ze zelf hun straat buurt helpen proper houden, zullen ze zich later wel beter gedragen dan de volwassenen die vandaag onze natuur naar de vaantjes helpen (en die misschien niet meer te overtuigen zijn om anders te gaan leven).
Een propere toekomst ligt in de handen van de kinderen van vandaag!

Daarom zijn we bijzonder blij dat Kumtich ook al heel wat dappere jonge zwerfvuilrapers telt!

Interessante websites

Mooimakers (https://mooimakers.be)
Stad Tienen (https://www.tienen.be/netheid)
Vlaanderen (https://www.vlaanderen.be/zwerfvuil-en-sluikstort)
School tv (https://schooltv.nl/video/de-gevolgen-van-plastic-zwerfvuil-plastic-soep-in-de-voedselketen)
VRT Nieuws (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/15/hoe-statiegeld-het-leven-van-koeien-kan-redden)
Mei Plasticvrij (https://info.meiplasticvrij.be)

Contact en meldingen

Wil je ook mooimaker worden? Wil je gewoon wat meer informatie over onze acties? Of gewoon doorgeven waar er veel zwerfvuil ligt?
Neem dan gerust contact op met de coördinator van de werkgroep of vul onderstaand formulier in.
Berty Goudriaan
Sint-Barbarastraat 41
0479/22 85 58
berty.goudriaan@telenet.be

Wil je sluikstort melden?
Dan doe je dat het best rechtstreeks via de website van de stad: https://www.tienen.be/melding
De dienst openbare reiniging komt dat dan zo snel mogelijk opruimen.
Tijdens het weekend kun je dit ook aan de politie melden: 016/80 58 05.

Comments are closed.